| Sivasspordan Haberler 1967 Mart ayinda Nusret AKÇA, Hüseyin YILDIRIM. Hüseyin PALA, Nurettin TARIKAHYA gibi isimler ilk olarak o günün Belediye Baskani Ahmet DURAKOGLU'na ve dönemin Valisi Vefik KITAPÇIGIL'e giderek durumu anlatirlar. Vali olaya çok sicak yaklasir ve kurulacak olan kulübün yalnizca sportif açidan degerlendirilmemesi gerektigini dile getirerek bu olusumu sehrin kültürel, ekonomik ve sosyal hayatina da büyük bir hareketlilik getirecegini belirtir. Valinin dile getirdigi son derece olumlu sözlerini duyan kurul üyeleri sevinirler. Sivasspor kurulacaktir. Hemen kurulus hazirligina baslanir. Çünkü 1967-1968 sezonuna Sivasspor yetistirilmelidir. Mayis ayinin ilk günlerinde hazirliklar hemen hemen tamamlanmistir.
Takimin renkleri konusuna da açiklik getirildikten sonra, 9 Mayis 1967 tarihli gazeteler Sivasspor Kulubünün kuruldugunu yayinlamaya baslar. Osman Pasa Caddesi numara 1 Sivasspor'un kulüp binasi olarak belediyeden 50 liralik sembolik bir ücret karsiliginda kiralanir. Kulübün ilk telefon numarasi da 2283 tür.
Sivasspor tarihinde ilk Yönetim Kurulunu oldukça zor görevler beklemektedir. Kollar sivanarak büyük bir heyecanla ise baslanir. Bu kulübü kuranlar baslangiçta takimin dogrudan ikinci lige alinacagini düsünürler. Ama evdeki hesap çarsiya uymaz ve bu is göründügü kadar kolay olmayacaktir. Kulübün ikinci lige alinmasi isteminin iletilmesi için, Kulüp Baskani Ahmet DURAKOGLU, Genel Sekreter Nurettin TARIKAHYA, Kulüp Amiri Hüseyin YILDIRIM ve yönetim kurulu üyeleri Nusret AKÇA ve Hüseyin PALA'dan olusan bir heyet Ankara'ya gider. Ankara'da basvuru yapilir. Bu basvuru sonrasinda o günün Futbol Federasyonu Baskani Orhan Seref APAK, bir kurulla incelemelerde bulunmak üzere Sivas'a gelir. Sivas dönüsü yazilan rapor hem Yönetim Kurulunu, hem de tüm Sivas'li sporseverleri büyük bir hayal kirikligina ugratir. Zira raporda tesis ve altyapi yetersizliginden istemin yerine getirilemeyeceginin belirtilir. Yönetim Kurulu kisa süreli bir sok yasadiktan sonra harekete geçer. Bütün yollar denenecek ve Sivasspor mutlaka ikinci ligde oynayacaktir. Basta Vali Vefik KITAPÇIGIL olmak üzere sehrin ileri gelenleri Ankara üzerinde baski olusturur.
Yönetimde bulunan Nusret AKÇA ve Hüseyin YILDIRIM gibi ayni zamanda siyasi partilerin Il Teskilatinda görevliler araciligiyla baski siyasi bir boyut kazanir. Spor Bakani Kamil OCAK'la görüsülür. Sivas milletvekili Rifat ÖÇTEN dönemin Basbakani Süleyman DEMIREL'den yardim ister. Bu istegin içinde üstü kapali bir tehdit de vardir. "Ya Sivasspor'u ikinci lige alirsiniz; ya da Sivas'tan oy almayi unutursunuz." Bu istek yanki bulmakta gecikmez. Ayni günlerde Futbol Federasyonu bir de Sekerspor olayi ile ugrasmaktadir. Birinci ligden düsürülen Sekerspor, idare mahkemesine açtigi davayi kazanmis ve mahkeme karari ile 1967-1968 sezonunda birinci ligde oynama hakkini elde etmistir. Bu karar ikinci lig beyaz grupta Sekerspor'a ayrilan yeri bos birakmistir. Bu kadar olumsuzluk içinde sans ibresi Sivasspor'dan yana dönmüstür. DEMIREL'in talimatina zamanin federasyon baskani Orhan Seref APAK daha fazla direnemez ve Sivasspor 1967-1968 sezonunda Türkiye ikinci ligi beyaz gruptaki takimlar arasinda yerini alir... |